CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »
"Berusahalah dan sentiasalah mencari cinta dan keredhaan Allah bukannya sibuk mencari cinta manusia."

Friday, 8 February 2013

Ways To Overcome Your Anger

بِسْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Assalamualaikum."See my face ! Itew tengah marah ni. Ganas kan muka itew?" 

MARAH. Marah tu adalah sifat mazmumah yang pastinya ada dalam diri setiap manusia termasuk Fatin sendiri. Perasaan marah bukan saja kepada orang lain bahkan kepada diri sendiri juga dan terkadang boleh menimbulkan permusuhan disebabkan marah. Marah itu adalah permainan syaitan dan seharusnya kita dapat mengatasi perasaan marah itu. Rasulullah S.A.W pun menggalakan umatnya supaya jangan cepat marah sebab marah itu tak mendatangkan perkara yang baik kepada diri sendiri dan juga orang lain.

So kalau kita nak hindarkan sifat marah tu, mesti ada caranya kan? So here there's a few ways that I've use to overcome my angry.

 Ubah posisi. Rasulullah SAW juga pernah bersabda, "Apabila salah seorang di antara salah seorang di antara kamu marah, dan ketika itu dia dalam keadaan berdiri, maka hendaklah dia duduk. Kerana hal itu akan menghilangkan marahnya".[Riwayat Muslim]

 Mengambil wuduk, Sabda Rasulullah SAW, "Sesungguhnya marah itu dari syaitan. Syaitan itu dijadikan daripada api dan apabila kamu marah, maka hendaklah dia mengambil wuduk." [Abu Daud]

 Diamkan diri bila sedang marah. Bila marah menguasai diri, mulalah kita nak salahkan orang lain, buat kerja semua tak kena kan? Jadi lebih baik berdiam diri dan ambil masa untuk tenangkan diri semula agar dapat stabilkan emosi.

 Positive thinking. Belajar untuk berfikiran positif. Bila dalam keadaan marah, semuanya akan menjadi negatif. So, berfikiran positif dapat meredakan sedikit rasa marah tu. InsyaAllah.


p/s : Alhamdulillah, that's all I can share for you guys. Hope you'll accept it :)

 
Terima kasih kerana sudi baca entry ini. Like ye kalau suka ^_^

No comments:

Post a Comment